אופרה "ברונדיבר" בהיכל התרבות



היצירה שהייתה סמל מאבקם של כלואי טרייזנשטט תעלה בביצוע הסימפונית ראשון לציון.

היצירה שהייתה סמל מאבקם של כלואי טרייזנשטט תעלה בביצוע הסימפונית ראשון לציון, מקהלת מורן ומקהלת גוונדהאוס מלייפציג.

בערב יום הזיכרון הבינלאומי להנצחת קורבנות השואה, 26 בינואר 2010 , יעלו התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון- לציון, מקהלת מורן בית יצחק, ומקהלת גוונדהאוס מלייפציג את האופרה "ברונידבר", היצירה הייתה לסמל מאבקם של כלואי מחנה טרייזנשטט בצ`כיה. 
 
האופרה עלתה בשנה שעברה בגרמניה, שם הוצגה בחסותה של קנצלרית גרמניה, אנגלה מֶרקֶל ובחסותם של מכון גתה ומשרד החוץ הישראלי. ייחודיותה של הפקה זו היא בשיתוף הפעולה המלא בין גרמנים וישראלים, המגיע לשיאו כאשר זמרים צעירים מישראל ומגרמניה מגלמים את אותן דמויות לאורך ההצגה. את האופרה, העולה בבימוי מלא, מביים פיליפ נוימן. מנצחת: נעמי פארן.
 
הקונצרט יתקיים בנוכחות שר התיירות סטס מיסז`יניקוב, סגן שר החוץ, דני איילון וראש עיריית ראשון-לציון, דב צור
 
סיפורה של האופרה
 
בשנת 1938 פורסם בפראג מכרז לכתיבת אופרה לילדים. המלחין הַנס קראסה ומחבר הלברית אדולף הופמייסטר כתבו את האופרה "בּרוּנדיבַּר". האופרה עוסקת באיחוד כוחות הטוב וניצחונם על הרע; אלא שמאז פרסום המכרז ועד למועד הגשת ההצעות השתלטו הגרמנים על צ`כוסלובקיה וסיפור המכרז התאייד. 

האופרה בכל זאת הוצגה בפראג במסגרת המוגנת של בית היתומים היהודי הגדול, והשתתפו בהפקה המחנכים והילדים. בשנת 1942 נלקחו כל החניכים והמחנכים בבית היתומים, למחנה טרזיינשטט. בין 1943 ו-1945  הועלתה האופרה בטרזיינשטט 55 פעמים, על ידי שחקנים, בעיקר ילדים, שנאלצו למלא את מקומם של עמיתיהם שנשלחו למחנות המוות.
המלחין הנס קראסה, נשלח ב-1944 לאושוויץ ונורה שם למוות על ידי קצין גרמני.
 
עלילת "ברונדיבר"  מגוללת את סיפורם של שני ילדים אח ואחות המבקשים לרכוש תרופה לאימם החולה ומגלים מציאות קשה. ניתן לראות בסיפור מטאפורה אשר סייעה לילדי הגטו להתמודד עם הכיבוש הנאצי והחיים בו. עבור כל הכלואים בגטו, הייתה האופרה סמל למאבק, לתקווה לחיים ולניצחון שיגיע.
 
ב – 23 ביוני 1944 ביקרה בטרזיינשטט משלחת הצלב האדום הבינלאומי. הגרמנים ביקשו להציג בפני נציגי המשלחת את הגטו כמקום בו היהודים חיים בתנאים סבירים. לשם כך שודרגה צורתו החיצונית של הגטו במסלול שהגרמנים הכינו מראש. לא רק את המסלול תכננו הגרמנים, אלא, על מנת למנוע בריחת מידע אסרו המארחים על נציגי הצלב האדום באיסור חמור לשוחח עם האסירים היהודיים ללא נוכחות גרמנית. על רקע התפאורה שהוכנה לקראת ביקור הצלב האדום הופק בחודשים מאי–ספטמבר 1944, סרט תעמולה נאצי בשם: "טרזיינשאט – אזור התיישבות יהודית" ובו שובצה הסצנה האחרונה מ"ברונדיבר" כפי שהועלתה בגטו. 
 
האופרה "ברונדיבר" תעלה ביום שלישי, 26 בינואר 2010 ב-20:30 בהיכל התרבות ראשון לציון. במהלך היום תעלה האופרה גם בפני קהל תלמידים. כרטיסים: 35 ₪  טל` 03-9484840.


 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה