מ־118 שקלים ליותר מ־3,000: נציבות תלונות הציבור סייעה לזוג מראשון לציון שביתו נפגע מטיל



הדוח השנתי של נציבות תלונות הציבור במשרד מבקר המדינה חושף: רק לאחר התערבות הנציבות הוגדל משמעותית הפיצוי שניתן לזוג תושבי ראשון לציון שביתם נפגע במהלך המלחמה – מ־118 שקלים בלבד ליותר מ־3,000 שקלים.

אילוסטרציה AI

כיןעל פי הדוח, במהלך מבצע "עם כלביא" נפגע ביתם של בני הזוג מפגיעת טיל. לאחר שפנו ל־רשות המסים בישראל בבקשה לקבלת פיצוי על הנזק שנגרם להם, נקבע עבורם פיצוי זעום של 118 שקלים בלבד.

בני הזוג, עולים חדשים שאינם שולטים היטב בעברית, סיפרו כי הרגישו חסרי אונים מול המערכת ולא הצליחו להבין כיצד נקבע סכום כה נמוך. בעקבות פנייתם לנציבות תלונות הציבור, נבחן המקרה מחדש מול רשות המסים – והפיצוי הוגדל ביותר מ־3,000 שקלים נוספים.

במכתב תודה ששלחו לנציבות כתבו בני הזוג: “אף אחד לא צריך להרגיש שננטש במצב קשה וללא תמיכה מהמדינה. לפעמים זה חשוב יותר מכסף. אנו מודים על הגישה האנושית ולא רק המקצועית”.

עלייה חדה במספר התלונות בישראל

מהדוח עולה כי בשנת 2025 התקבלו בנציבות 30,366 תלונות – עלייה של 41% לעומת שנת 2024, אז התקבלו 21,592 תלונות. בנוסף, 56% מהתלונות שהוכרעו נמצאו מוצדקות – הנתון הגבוה ביותר מאז הקמת הנציבות.

עוד עולה כי במהלך כהונתו של מתניהו אנגלמן, בין השנים 2018 ל־2025, הוכפל מספר התלונות שהוגשו לנציבות – נתון שלדברי המבקר מעיד על אמון ציבורי גובר בגוף.

ברקע מלחמת "חרבות ברזל", מבצע "עם כלביא" ומבצע "שאגת הארי", נרשמה עלייה משמעותית בתלונות הנוגעות לפיצויים, זכויות משרתי מילואים, טיפול במפונים והיעדר מענה מצד גופים ציבוריים.

שיא תלונות נגד משרד העבודה

אחד הנושאים המרכזיים בדוח הוא תפקוד מערך סבסוד המעונות של משרד העבודה. במהלך 2025 הוגשו נגד המשרד 7,082 תלונות – זינוק של 659% לעומת השנה הקודמת.

רוב התלונות עסקו בעיכובים בקביעת דרגות סבסוד למעונות יום, דרישות חוזרות למסמכים, טעויות בין אחים, תקלות במערכת המקוונת ואי זמינות המוקד הטלפוני. לפי הדוח, 100% מהתלונות על אי זמינות המוקד נמצאו מוצדקות.

בעקבות גל התלונות קיבל משרד העבודה תוספת תקציבית של 4 מיליון שקלים, הרחיב את המוקד הטלפוני והחל בקידום מערכת מחשוב חדשה – אך גם בהמשך השנה המשיכו להגיע מאות תלונות נוספות.

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן ציין בדוח כי “חובה על כלל גורמי הממשלה לבחון את התלונות שהגיעו לנציבות במהלך מבצע ‘עם כלביא’, להפיק את הלקחים הנדרשים ולשפר את השירות לציבור”.

ניתן להגיש תלונות לנציבות תלונות הציבור דרך האתר הרשמי של מבקר המדינה ונציבות תלונות הציבור.


 
 
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה